Swordfish

model hydrofoil 17.4.2015
thumbnail

Po funkčním člunu Hornet jsem se rozhodl, že zkusím něco ještě rychlejšího. Našel jsem si nějaký starý plánek na hydrofoil "Rapier" (grahamktaylor.com) a začal ho stavět.

Hydrofoil neboli česky křídlový člun je označení pro loď, která má pod trupem křídla a při určité rychlosti se zvedne z hladiny a jede jen po křídlech (více zde: cs.wikipedia.org).

Paluba a bočnice jsou z 3mm balzy, žebra z 4mm topolové překližky, dno z 1mm balzy. Pohon bude obstarávat motor Graupner SPEED 600 7,2V.


19.4.2015

Trup

Lepeno vteřiňákem UHU.

Pořádek na pracovní ploše je základem úspěchu!
Trup
Trup
Trup

17.4.2016

Trup II

Poté, co se model rok válel na skříni, jsem se zastyděl a začal na něm opět pracovat. Dostal například nástavbu (2 a 3 mm balsa), zatmelil jsem trup, zalepil do něj epoxidem hřídel a udělal jsem si na něj podstavec (4 mm překližka, odřezky latěk) - s tou hřídelí se trup totiž vůbec nedá rozumně položit.

Zkrátka trup je připravený na laminování a vnitřní nátěr. A nástavba ještě dostane můstek, kryty sání motorů a dozadu nějaký komínek.

Trup II
Trup II

26.7.2016

Křídla

Po dlouhém rozmýšlení a poradách s odborníky (fundovaná rada obvykle zněla "jó, to já nevim, asi jó") jsem se rozhodl křídla vybrousit z hliníkového profilu 3x25 mm pořízeného ve Feroně v Holešovicích (asi 35 Kč za metr). Brousil jsem to rozbruskou s lamelovým kotoučem hrubosti 80 a šlo to krásně.

Pylony měly být původně pro jednoduchost z borové latě 2x20 mm. Nápad se neosvědčil - vruty je i přes opatrnost štípaly a navíc jsem tak dlouho měřil a propočítával, až jsem jejich tloušťku nevzal v úvahu a trup se mezi ně nevešel (trapné, vím). Nově jsem použil hliníkové (nebo duralové) profily 2x20 mm (opět z Ferony, tentokrát za 10 Kč za asi 60 cm) - narozdíl od dřeva se dají docela dobře ohnout, samořezné šrouby v nich drží a neštípou se. V neposlední řadě taky lépe vypadají.

Nejtěžší bylo připojit křídla k pylonům - nakonec jsem si spojky vyřezal a vybrousil z předraženého hliníkového L profilu koupeného v OBI. Celé to drží pohromadě vruty do plechu 2,9x9 mm, kterým jsem rozbruskou obrousil přečuhující špičky.

Zadní křídla jsou navíc řiditelná, takže bylo potřeba vyřešit panty. Nakonec jsem zvolil panty používané v letadlech k připojení klapek od firmy MPJet.

Křídla
Křídla
Bez křídla
S křídlem

26.7.2016

Vnitřnosti

Pár detailních snímků modelu těsně po dokončení a před první zkouškou. Kormidlo ještě není připojené, předpokládal jsem, že k řízení postačí zadní křídla. Při vyšší rychlosti to tak možná je, při nízké ne.

Pohon obstarává motor Graupner 600 7,2V s vodním chlazením, v aktuální verzi s pětilistým 40mm lodním šroubem. Regulátor na 128A, baterka na fotce je LiPol s kapacitou 2200 mAh (LiPolka hlavně kvůli rozměrům a hmotnosti). Servo nejobyčejnější Emax 3001.

Nástavba už je kompletní, nalaminovaná a cvičně nastříkaná na červeno.

Vnitřnosti
Vnitřnosti
Vnitřnosti
Vnitřnosti
Vnitřnosti
Vnitřnosti
Vnitřnosti
Vnitřnosti
Vnitřnosti
Vnitřnosti
Vnitřnosti
Vnitřnosti
Vnitřnosti
Kde udělali soudruzi z NDR chybu?