Lauri "Žlutý kvítek"

nůž Lauri Hotovo 2.7.2016
thumbnail

Nůž dělaný na zakázku pro Taylora. Čepel je nerezová Lauri stainless 95 mm (jatagan.eu).

Požadavek byl na "obyčejný nůž, ale ideálně s něčím foglarovským, třeba žlutým kvítkem". I zamyslel jsem se, vymyslel a po zdlouhavém shánění materiálu udělal žluté kvítky hned dva.


2.7.2016

Nůž a žlutý kvítek

Na výrobě nože nebylo nic speciálního, kromě toho, že jsem někde ztratil fotky ze začátku výroby. Záštita je z 1 mm mosazi, dál je tam několik plátků 0,8 mm černého fíbru, kousek něčeho, co je asi zebrano (každopádně je to totéž, z čeho má střenky Mikov PREDATOR) a zbytek (to naoranžovělé dřevo) je něco z mých zásob, co jsem nepopsal, protože "si to přece zapamatuju". Bude to nějaký ovocný strom - jabloň, možná třešeň nebo meruňka.

Žlutý kvítek jsem chtěl udělat z kousků mosazných a měděných drátů o průměru 2 mm. Měď byla snadná, ale sehnat cokoliv z mosazi bylo náročné, takže nakonec jsem použil mosazné nýty s odstřiženou hlavičkou. Díry pro kvítek jsem vrtal na stojanové vrtačce ještě před tím, než jsem přilepil koncový kus rukojeti - to mi umožnilo nůž na stojanovce vyrovnat (čepel proti konci řapu). Díry měly průměr 6 mm, takže krásně vycházely na 6 mosazných "okvětních lístků" kolem měděného středu. Zalepit jsem to chtěl epoxidem, ale nejdřív bylo potřeba ho obarvit na černo (kvůli kontrastu). Po pár neúspěšných pokusech jsem zvolil jako barvivo saze - trochu jsem jich v epoxidu rozmíchal a osvědčilo se to.

Na některých fotkách jsou ještě vidět iniciály budoucího vlasníka elektrolyticky vyleptané do čepele podle návodu na jatagan.eu. Jen ty 3 tužkovky se neosvědčily, ale zachránilo to 12V trafo. A bohužel jsme se proleptali i kousek mimo :-(

Stojanovka
Nůž připravený na vrtání
Vyvrtáno
Pokusné verze epoxidu se sazemi
Před výkvětem
Připravené nýtky
Zalepeno
Vybrouseny hruby tvar
Detail kvítku
Detail kvítku
Celá rukojeť

7.7.2016

Dokončení + pouzdro

Rukojeť jsem doleštil smirkem hrubosti 120 a 400 a napustil včelím voskem. Vosk krásně zvýraznil kresbu dřeva, ale trochu smáznul kontrast zebrawoodové vložky.

Pouzdro si z větší části šil Taylor sám (pod mým dohledem - prohlásil, že naposled něco šil na základní škole). Já jsem jen zpevnil hrany u švu vteřiňákem (asi by šlo použít i něco méně nechutného, ale zatím mě nenapadlo co) a zarovnal je Dremelkou. Pouzdru už chybí jenom nějaká barva, případně zdobení raznicí.

Tenhle nůž je můj zatím nejrychleji dokončený kousek - od objednávky do hotového a vyleštěného nože uplynulo asi 8 dní (z nichž 3 jsem byl v práci).

Pouzdro
Pouzdro
Čerstvě po napuštění voskem
Čerstvě po napuštění voskem
Čerstvě po napuštění voskem
Čerstvě po napuštění voskem
Komplet
Komplet
Komplet
Dokončení + pouzdro
Dokončení + pouzdro
Dokončení + pouzdro