Mikov PREDATOR

nůž Mikov Hotovo 18.4.2015
thumbnail

Po úspěšném dokončení zavíráku Mikov jsem se rozhodl zkusit ještě něco "mechanického". Napadl mě vyhazovací nůž a po chvíli googlení jsem zjistil, že Mikov nějaké (kapku předražené) prodává i jako stavebnici (mikov.cz). No, stavebnici - spíš stavebnici torza, střenky si člověk musí opatřit jak umí.


19.4.2015

První kroky

Balení od výrobce obsahuje jen kovové součástky, včetně potřebných nýtů. Dřevo jsem si opatřil za pár drobných na nožířské výstavě mezi odřezky, tuším že u stánku Jataganu.

Krabice jak na dort a v ní... drobný pytlík...
Návod k sestavení
Kousky dřeva na střenky (myslím, že "zebrawood" nebo něco podobného)

27.6.2015

Střenky

Podle návodu se střenky mají přinýtovat. Já nýtovat moc neumím a z toho důvodu jsem se rozhodl je radši přilepit vteřiňákem (gelový Pattex) a navíc ani nenýtovat péra - místo toho jsem použil M2.5 šrouby, pro které jsem do střenek vyfrézoval zahloubení.

Nýtoval jsem nakonec pouze čepel, jelikož ten nýt je vidět a šroub by tam vypadal divně. Výsledkem bylo lehce otlučené kování, zjištění, že lépe než kladivem se nýtuje velkým svěrákem, a zjištění, že jsem ten nýt moc utáhl a čepel nejde "vystřelit". Následoval pokus o odvrtání zkaženého nýtu, který jsem přerušil poté, co jsem zjistil, že nýt se touto činností dostatečně povolil. Takže nakonec houby zle (až na další škrábance na kování, tentokrát od Dremelky).

Střenky jsem nakonec srovnal na pásové brusce, nahrubo vyleštil šmirglem o hrubosti 400 a napustil včelím voskem. Zbývá vyleštit škrábance na železných částech a nabrousit čepel.

Střenky
"Nasucho" osazené střenky
"Nasucho" osazené střenky
Vybroušeno
Vybroušeno
Napuštěno voskem
Napuštěno voskem
Napuštěno voskem