Klokla

model remorkér Hotovo 15.4.2015
thumbnail

Můj první dokončený modelářský pokus: remorkér třídy Springer.

Remorkér třídy Springer je pro začátečníky ideální lodní model - soudě podle fór, zkušený modelář si Springera dokáže postavit za odpoledne před závodem (a na závodě ho pak rozmlátit ve vodním pólu). Mně stavba trvala několik měsíců, ale to jsem neměl pořádný vercajk a nic jsem neumněl.

Kromě toho, že se s ním dá závodit ve vodním pólu a "tug towingu", je i velmi užitečný pomocník. Hodně modelářů má svého Springera jako servisní plavidlo - je jednoduchý, takže málokdy selže a přitom je dost silný na to, dostrkat ke břehu porouchanou loď, nebo třeba havarovaný hydroplán. Zvlášť mimo letní měsíce je to o hodně lepší, než si zaplavat.

Klokla je poměrně křehká verze Springera, například vodní pólo by se s ní hrát nedalo. Bočnice a paluba jsou ze 4mm topolové překližky, dno a nástavby ze 3mm balzy. Model pohání motor Graupner SPEED 400 7,2V s převodovkou 3:1. Mimochodem, převodovky se poměrně špatně shánějí, zatím nejlepší zdroj, který jsem objevil, je firma MPJet (mpjet.info).

V dalších úpravách dostala Klokla postupně silnější motor s SPEED 600 s převodovkou 1:2.3 (MPJet) a nakonec SPEED 600 napřímo bez převodovky.

sekce:

15.4.2015

Galerie I Klokla I

< 2015

12/2012: Základní konstrukce
12/2012: Základní konstrukce
6/2013: Jedna z prvních jízd - rybník v Bubovicích
6/2013: Jedna z prvních jízd - rybník v Bubovicích, Klokla uklízí flašku od piva
3/2014: Nádrž v Kozolupech, Klokla už má na přídi radlici a na střeše osvětlení
3/2014: Nádrž v Kozolupech, Klokla už má na přídi radlici a na střeše osvětlení
4/2014: Bratranec řídí... a na břehu v popředí se suší trup Horneta po zkoušce vodotěsnosti
5/2014: [Hornet] má špatný kontakt na regulátoru - Klokla zachraňuje na rybníce u Vráže
5/2014: [Hornet] má špatný kontakt na regulátoru - Klokla zachraňuje na rybníce u Vráže
5/2014: na rybníce u Vráže s minikamerou na střeše
5/2014: nádrž v Praze - Lužinách a Klokla ve vlnobití
5/2014: nádrž v Praze - Lužinách a Klokla ve vlnobití
5/2014: nádrž v Praze - Lužinách a Klokla ve vlnobití
5/2014: nádrž v Praze - Lužinách a Klokla ve vlnobití
8/2014: Lipno a Klokla ve vlnobití
9/2014: rybník Amerika u Jinců, Klokla cvičně táhne kamarádův rozdělaný parník "Otto Laufer"
9/2014: rybník Amerika u Jinců, Klokla cvičně táhne kamarádův rozdělaný parník "Otto Laufer"
11/2014: Klokla cvičně táhne plachetnici "[Novice]" po nádrži v Kozolupech

18.5.2015

Galerie II Klokla I

2015

Rybník v Lužcích
Rybník v Lužcích
Rybník v Lužcích
Rybník v Lužcích
Rybník v Lužcích
Záchranná akce
Záchranná akce
Záchranná akce
Záchranná akce
Záchranná akce

31.7.2016

Rozebrání Klokla I

Po letech provozu se začaly kupit problémy a zvýrazňovat konstrukční chyby. Poslední ránu tomu dal pokus přestavět loď na pohon motorem SPEED 600, což vedlo k rozhození těžiště a loď byla nevyvážitelná. K tomu se rozesychalo balzové dno a odtrhávalo se od boků, takže do lodi občas teklo jak do cedníku. V naprosto katastrofálním stavu pak byl po poslední zimě kýl.

Chvíli jsem se pokoušel Kloklu udržovat v pojízdném stavu, ale nakonec jsem to vzdal a rozmontoval ji. Zkusím vzít aspoň bočnice, palubu a nástavbu a postavit novou verzi.

Naposledy vcelku...
Vyhnilý kýl
Vyhnilý kýl
Rozeschlé dno
Pozůstatek po na prach zrezivělé balastní zátěži
Rozebráno

19.8.2016

Trup Klokla II

Z původní verze jsem zachoval bočnice, příď a záď, palubu a kormidlo (a kabinku z nástavby). Vyčistil jsem všechny díly a znovu sestavil rám trupu.

Před stavbou dna jsem hodně váhal jestli znovu použít balzu a tentokrát ji vyztužit skelnou tkaninou a pryskyřicí, jak mi bylo z několika stran doporučeno. Nakonec převážil můj odpor ke skelné tkanině, podložený tím, že s ní pořádně neumím, a zvolil jsem příčně kladené borové hranolky. Abych je nemusel brousit do správného tvaru, nešetřil jsem na epoxidu a spáry jsem důsledně plnil. Tato technika je náročná na čas i peníze - použité lišty 5x8 mm (na šířku) mě přišly na asi 250 Kč a ještě jsem spotřeboval skoro 2 tuby epoxidu. Pak jsem ještě oškrábal z recyklovaných dílů starý nátěr a celý trup jsem přelaminoval Letoxitem.

Oproti původní verzi je výrazně jednodušší kýl a motor (SPEED 600 s převodovkou 2,3 : 1) sedí na samostatně zalepeném hranolu. Taky jsem se od stavby první verze poučil, že je zbytečné mít v interiéru nějaké konstrukce na držení regulátoru a přijímačky, takže oproti původní Klokle je nová v podstatě jen prázdná vana. Další změna bude zalepená paluba - z toho důvodu jsem musel pořádně zvětšit rozměry nástavby, aby se montážním otvorem dalo vůbec něco montovat.

A největší machrovinka, taková třešnička pro fajnšmekry, bude vodní dělo na střeše nástavby.

Vyčištěné díly
Lepení lišt
Dolepeno, rozbruskou zarovnány přesahy i ven vyčnívající epoxid
Cvičně usazený motor
Hřídel s lodním šroubem (původním)
Kýl, ostruha, kormidlo, sání vodního chlazení, oškrábaný trup
Kýl, ostruha, kormidlo, sání vodního chlazení, oškrábaný trup
Vodní dělo

14.10.2016

Vodní dělo Klokla II

Vodní dělo jsem si chtěl udělat už dávno, jenže jsem nikde nemohl sehnat modelářské čerpadlo, ani žádný návod jak na to. Nakonec mě inspirovala čísi zmínka o tom, že má ve velkém remorkéru chlazení poháněné čerpadlem z ostřikovačů ze škodovky.

Od známého jsem vysomroval 2 stará čerpadla z ostřikovačů a rozebral je, abych zjistil, co v nich je za motor. Podle očekávání tam je obyčejná stejnosměrná 400 na 12 V, která do čerpadla pasuje z jedné strany upilovanou hřídelí. Jelikož moje modely jsou napájené 7,2 V, motor jsem vyměnil za 7,2 V variantu - sice mi na něj nepasuje zadní část čerpadla, ale to ničemu nevadí.

Výkon čerpadla je slušný, ale dostřel bídný, je potřeba, aby hlaveň měla výrazně menší průměr, než má výpusť čerpadla. Takže hlaveň jsem udělal ze dvou mosazných trubiček zaletovaných do sebe, čímž jsem původní průměr 4 mm zmenšil na 1,5 mm. Okraje obou trubiček jsem opiloval jehlovým pilníkem do nálevkovitého tvaru, abych snížil odpor. S takovouhle hlavní je dostřel úctyhodných 6 m.

Vodu od čerpadla do hlavně vedu obyčejnou silikonovou trubičkou koupenou v akvaristice (30 Kč za 5 m). Sání čerpadla musí jít skrz dno lodi pod čárou ponoru, takže pozor na utěsnění, ať z lodi není ponorka.

Dělem pohybují dvě serva, jedno normální Emacs 3001 otáčí celou plošinou (zatím napevno přišroubovanou na páku serva), druhé je micro Emacs, které mění náměr hlavně. Motor čerpadla řídí 20 A regulátor, přes něj je připojený druhý akumulátor.

Vodní dělo
Vodní dělo
Otáčení dělem
Otáčení dělem
Čerpadlo

14.10.2016

Nástavba Klokla II

Usoudil jsem, že když má nová nástavba udržet vodní dělo, musí být z něčeho pevnějšího, než je balsa. Nicméně zřejmě jsem nebyl zcela při smyslech, protože jsem sáhnul po zbytku borové překližky tl. 5 mm, která je výrazně těžší než stejně silná topolová, běžně používaná na modely. Že to byla blbost, mi došlo až po dokončení modelu, když jsem jenom nechápavě zíral, jak se loď naklání při zatáčení - prostě těžiště moc vysoko. Takže nástavbu budu asi muset předělat.

Pečlivě zatížená paluba :-)
Nový reflektor
Celá loď

6.11.2016

Galerie III Klokla II

2016 +

Lužiny
Lužiny
Lužiny
Šeberák
Šeberák