Bledá závist

model remorkér 3D tisk Hotovo 13.2.2021
thumbnail

Loď třídy MR-165 vyrobená v Polsku roku 1986.

  • délka: 310 mm
  • šířka: 72 mm
  • výška: ~ 100 mm
  • hmotnost: 240 g (kompletně osazeno)

Model k tisku je možné koupit zde: cults3d
Manuál: pdf

Při procházení starých Modelářů (7/1990) mě zaujal plánek říčního člunu Šumava (hlavně zvláštním tvarováním zádi). Vrhnul jsem se tedy na kreslení a po asi 2 měsících (ne fulltime, taková lemra nejsem) jsem měl nakresleno a roztištěno.

Jméno Bledá Závist si prosadila dcera, které děda četl Vzpouru na lodi Primátor Dittrich - tam je zmíněna pirátská loď Bledá Závist:

"Byl to původně parníček ‚Závist', kde byl kapitánem Burda, který byl na mužstvo ras. A tak se posádka vzbouřila, hodila Burdu přes palubu a kapitánem byl zvolen ‚Zrzavej Tonda'. Ten dal název ‚Závist' přemalovat na ‚Bledá Závist' a dlouho potom řádil mezi vltavským loďstvem, přepadaje koráby kupčíků, až ho jednou větrná smršť zahnala k jezu, kde našel smrt."
-- Šesták


1.4.2021

Stavba

Tištěno z PET-G (trup) a PLA (zbytek), lepeno vteřiňákem UHU.
Velké díry tmeleny modelářským tmelem Revell Plasto, povrch sprejem Duplicolor putty.
Barveno spreji duplicolor, některé detaily akrylovými barvičkami.

Díly zábradlí jsem si na místo nalepil tavným lepidlem, sletoval a zase opatrně odlepil. Tenhle postup funguje moc pěkně, jen je potřeba zábradlí dobře odmastit, aby letovaný spoj vydržel víc, než tavné lepidlo.

Konstrukce zábradlí
Připraveno na barvení
Připraveno na barvení

8.4.2021

Jízda

Zajížděl jsem na Šeberáku za bezvětří a o týden později na vedlejším Olšanském rybníku za větru a vln.
Loď jezdí dobře, trochu se naklání v zatáčkách a vzhledem ke tvaru zádi a délce má trochu velký rádius zatáčky. Ale moc se mi líbí, mám z ní radost :-)