AE Clip 80 (Damašek)

nůž AE Hotovo 2.12.2018
thumbnail

čepel: jatagan.eu

rukojeť: bahenní dub, bílý a modrý 0.8mm fíbr, buvolí roh

Začátkem roku 2017 jsem usoudil, že už jsem dlouho nezkazil nějakou drahou čepel, což mě dovedlo k objednání (poměrně levné) damaškové čepele. Nepovedlo se to úplně napoprvé, protože v čepeli byl hamršlág, ale reklamace proběhla bez potíží.


2.12.2018

1. fáze

Někdy v létě 2017 jsem vymyslel, jak má nůž vypadat a začal s výrobou. Udělat v rukojeti "V" není sranda, docela pomáhá mít nějakou strojní pilu, třeba i lupénkovou, jako mám já - není pak nutné kontrolovat všechny 3 osy. Další problém je ohnout fíbr tak, aby v ohybu nebyl tlustší, ani vykousnutý (pilovat uvnitř ohybu). No a když jsem všechno sesadil a sedělo to, rozmíchal jsem epoxid, všechno slepil a navlékl na řap čepele a stáhnul stahovákem. Jenže jsem nechtěl poškodit čepel, nebo jsem měl plné ruce, prostě čepel jsem neutáhl, a tak se tlakem lepidla povysunula o milimetr z rukojeti, čehož jsem si všiml až když to celé vytvrdlo.
Tehdy jsem se naštval, nůž odložil, sem nic nenapsal a dokonce v mezičase ztratil fotky.

Původní stav
Detail

2.12.2018

Oprava a dokončení

Po nějaké době mě napadla možnost záchrany nože - čepel se až k rukojeti rozšiřuje, takže by šlo udělat z něčeho tenkou podložku a přes čepel ji nasunout na místo. Jako materiál jsem zvolil opět buvolí roh. Jenže jsem žádný dost velký kus neměl, platit poštovné kvůli kousku za 40 korun se mi nechtělo a navíc jsem neměl čas. Nakonec jsem si kus buvolího rohu objednal na Aliexpressu a při vhodné příležitosti se pustil do práce.

Plátek jsem uřízl ruční pilou (a překvapivě rovnoběžně) a srovnal na pásové brusce na necelé 2 mm. Dremelkou jsem udělal díru pro čepel, při tom podložka 2x praskla, když byla díra pořád moc malá a já moc neopatrný, ale spoj vteřiňákem naštěstí není vidět. Nakonec jsem to přebrousil širokým pilníkem, čímž jsem se dostal na tloušťku 1,67 - 1,69 mm (schválně to sem píšu přesně, jsem na tu přesnost hrdý). Podložku jsem na místo přilepil starým 5min epoxidem UHU, který jsem se pokusil obarvit černým práškovým pigmentem (původně aditivum do laků na nehty, koupené taky na Aliexpressu). Na letoxitu mám vyzkoušené, že barvení funguje, ale tenhle epoxid na to byl asi moc hustý (možna proto, že byl načatý už několik let), no čekal jsem to lepší.

Výsledek jsem zbrousil na hrubo dremelkou, na jemno pilníkem a doleštil smirkem P600 a mikinou. Nakonec jsem rukojeť za tepla důkladně vykoupal ve včelím vosku rozpuštěném v terpentýnu. Bez vosku se totiž buvolí roh snad ani nedá vyleštit.

Podložka
Podložka
Ve stahováku
Na hrubo zbroušeno
Po napuštění voskem
Po napuštění voskem