Athena

model motorák ✝ zničeno 17.4.2018
thumbnail

Můj první pokus o celotištěnou loď.

Tiskárna: Prusa i3 Mk2
Materiál: PLA
Hmotnost: asi 1 kg
Délka: asi 55 cm

Tyhle rychlé čluny (anglicky hydroplane, český ekvivalent jsem nenašel) mě vždycky fascinovaly, tak jsem se rozhodl jeden si postavit. Použitelný design jsem nikde nenašel, tak jsem si namodeloval svůj podle nákresů na internetu. Použil jsem k tomu software OpenSCAD (openscad.org) a model je k získání zde: thingiverse.com.


24.4.2018

Stavba

Bohužel jsem se trochu unáhlil a při tisku jsem nastavil moc velkou tloušťku stěn (mělo to opodstatnění - tiskl jsem z PLA a to se v tenké vrstvě může teplem zkroutit i na sluníčku). Zvolenými 5ti perimetry (> 3 mm) jsem to ale trochu přehnal a trup je dost těžký. Po osazení stejnosměrným motorem SPEED 600 a elektronikou jsem provedl test vodotěsnosti a zjistil, že jednak nikudy do lodi neteče, a jednak stačí malá vlnka a nateče tam vzadu přes bort - ponor dosahoval ani ne milimetr pod okraj. Vyměnil jsem motor za lehčí MIG 500 TURBO (22k ot./min.) a pro jistotu ze zadní nástavby oddělil asi půlcentimetrový proužek a přilepil ho na záď, abych ji o pár milimetrů zvýšil.

Na modelu jsem zkoušel přívod chlazení zabudovat do kormidla (a vypadá to funkčně) a také použít flexi-hřídel (koupenou na aliexpressu, u nas je dražší než regulátor).


24.4.2018

První jízda

Fotky z jízdy nemám, měl jsem dost práce se řízením. Příště si zjednám fotografa :-)

Model se velmi snadno "odtrhne od hladiny" a je pěkně rychlý. Bude ale potřebovat nové (větší) kormidlo, protože ve větší rychlosti se téměř nedá zatočit. A doufám, že problém není v příliš měkkém táhlu, nebo v příliš slabém servu, to by se napravovalo dost těžko.

Do hlavního prostoru k elektronice už moc neteče - spáry jsem provizorně přelepil izolačkou, až to doladím, přijde tam silikon nebo měkké lepidlo. Zato ale pořádně nateklo k baterce (v podstatě celý přední prostor byl zaplavený) a není mi moc jasné jak a kudy. Přední nástavbu navíc nemůžu zalepit, takže bude potřeba trochu pozměni design.

První jízda
První jízda

3.5.2018

Druhá jízda

Druhá zkušební jízda proběhla v rámci "První středy" na Proseku. Větší kormidlo a pevnější držák hřídele se osvědčily, ovšem jízda málem skončila broděním. Nadšen jízdou jsem na chvíli odložil vysílačku a poodešel jsem si pro foťák se slovy "musím si ji vyfotit, než se potopí". No a než jsem se otočil zpátky, byla půlka zádi pod vodou a motor pochopitelně ani neškytnul. Athenu zachránil přítomný remorkér, tak jsem ani nemusel do vody.

Druhá jízda
Druhá jízda
Druhá jízda

13.5.2018

Třetí jízda

Potřetí se Athena krátce projela na srazu v Písku. Zadní nástavbu jsem cvičně zalepil Kanagomem (zrada! Kanagom rozpouští acetonový lak!), protože relativně dobře těsní a zároveň moc nedrží. Přední nástavba byla vybavena nepříliš padnoucím těsněním. Po předchozích zkušenostech jsem usoudil, že základ je nezastavovat. Bohužel jízdu předčasně ukončila plovoucí PET flaška - loď udělal kotrmelec, přední nástavba se utopila a do lodi nateklo. Ještě jsem s ní dokázal dojet ke břehu, než se zkratovala přijímačka a bylo opět po ježdění.

Třetí jízda
Třetí jízda