Náklaďák

hračka Hotovo 5.12.2016
thumbnail

Kdesi v obchodě jsem zahlédl tuším, že hasičské auto poskládatelné z kostek. Koncept mě zaujal a při nejbližší příležitosti si opatřil materiál a vrhl se do práce.

Materiál: podvozek je řezaný z prkna 40x20 mm, kostky z lišty 32x32 mm, nosné trny na kostky z bukové kulatiny průměru 10 mm, osy kol z bukové kulatiny prům. 8 mm a kolečka z prkna 45x16 mm.

Použité nářadí: pilka + pokosnice, stojanová vrtačka + vrtáky 9, 10 a 12 mm + vykružovák 45 mm s nosným vrtákem 8 mm. Dále něco na sražení hran a ohlazení povrchů: šmirgly, rašple, bruska, ...


5.12.2016

Stavba

Kolečka se dají s trochou opatrnosti vyřezat vykružovákem na stojanové vrtačce. Je nutné dávat pozor na přehřívání a aby se okraje kolečka moc nerozštípaly, je lepší říznout jen zhruba do půlky a zbytek doříznout z druhé strany. To ostatně platí pro jakékoliv vrtání a frézování.

Podvozek si neumím představit bez stojanovky - je potřeba vyvrtat rovnoběžné otvory pro osy kol. Aby se kola mohla točit (točí se i s osami), je potřeba o něco větší průměr; zvolil jsem 9 mm a výsledek je postačující. Ve vhodných rozestupech pak vyvrtejte do podvozku 10 mm díry a zalepte do nich trny, na které se bude nasazovat "náklad".

Náklad může být cokoliv, co má v sobě díru o kousek větší, než 10 mm. Zvolil jsem kostky o hraně 32 mm, kvádry 70x32x32 mm a válce délky 70 mm. Otvory jsem vrtal 12 mm; 70mm díly v sobě mají tyto otvory dva.

Barvení jsem provedl rychleschnoucími acetonovými spreji z OBI a pro jistotu dílky ještě přetřu "dětským" (olizuvzdorným) lakem.

Co ještě chybí? Zejména spojovací prvek mezi náklaďákem a návěsem. A také žluté kostky, s tím ještě něco udělám.

V rozsypu
Prázdný náklaďák s návěsem
Plně naloženo
Plně naloženo

16.12.2016

Spřáhla

Spřáhlo tvoří 3 prstencové neodymové magnety (unimagnet.cz) navlečené na vrutu 3x12 mm s půlkulatou hlavou (aby se dalo zatáčet). Vrut by to chtělo delší, ale nebyl zrovna na skladě. Celé spřáhlo je ještě prodloužené kouskem kulatiny, protože jinak při zatáčení dřela kola. Drží to tak akorát, aby se to nerozpojilo samo.

Spřáhla
Spřáhla
Spřáhla
Spřáhla