Létající tukan

hračka 29.9.2015
thumbnail

Prý pořád dělám nějaké modely a nože a nic pro mrňouska. Tak jsem zauvažoval, co bych tak mohl udělat pro miminko, které má tendenci ochutnat všechno, na co dosáhne. Nakonec jsem si vzpomněl na ptáky zavěšené za křídla, kteří se dají rozhoupat a pak "létají" - nespornou výhodou je, že hračka je jen na koukání a tudíž nehrozí její ožužlání, či v extrémním případě sežrání.

Na internetu jsem pro inspiraci chvíli procházel nabídky hračkářství a nakonec jsem si zvolil tukana (ačkoliv mě jistým způsobem fascinovalo i létající prase, slon, nebo kráva).

Pak jsem začal řešit materiál: zvolil jsem 18 mm borovou spárovku, jelikož jsem měl dost odřezků po různých nábytkářských pokusech (kolébka, dveře ke skříním, ...). Výhodou spárovky je i poměrně velká hmotnost modelu, která zaručuje větší setrvačnost a tím delší "let".


29.9.2015

Výroba dílů

Rozměry jsem zvolil zhruba "od oka" podle rozměrů odřezků. Jediné na co jsem si dával pozor, byl směr let na křídlech, aby se náhodou časem neohnula.

Díly jsem vyřezal "šukalkou" (přímočará kmitavá pila) a srovnal na pásové brusce.

Výroba dílů
Výroba dílů

5.12.2015

Montáž a vyvažování

Díly jsem slepil epoxidem a spáry a škrábance zakitoval modelářským tmelem na balsu (to bílé). Panty na křídla jsem udělal pomocí dvojic oček, kterými je protažený dlouhý šroub M4.

Vyvažování takové hračky není vůbec sranda - je potřeba trefit body na křídlech, za které bude viset. Zamyslel jsem se a vzpomněl si, jak jsem kdysi dávno vyvažoval balzová letadélka na gumu - prostě se podloží něčím špičatým křídla a model se nesmí převážit ani na ocas, ani na čumák.

No jo, jenže modely obvykle nemají křídla na pantech! Když jsem se definitivně smířil s tím, že k aplikaci "modelářské" techniky mi chybí nejmíň další 3 ruce, vymyslel jsem radši lepší způsob vyvažování: křídla jsem navlékl do smyček a pověsil za ně (de facto obrácený postup).

Při vyvažování se ukázala nemilá věc. Zřejmě jsem panty nevyřešil úplně nejchytřeji, protože houpání se poměrně rychle brzdí. A aby toho nebylo málo, částečně se přenáší na houpání do stran.

Montáž a vyvažování

5.12.2015

Zmenšený model

Jak už jsem zmínil, panty a celé vyvažování provázely technické problémy (doplněné navíc tím, že miminko se tukana bojí), takže jsem se rozhodl, že si udělám malý modýlek z překližky a na něm se pokusím problémy vyřešit.

Z odřezků 4mm překližky jsem si tedy udělal model o délce asi 25cm a panty tentokrát řešil tak, že jsem křídla svázal sedlářskou nití skrz tělo. Myšlenka je prostá - houpání do stran je následek toho, že u velkého modelu jsou 2 panty docela daleko od sebe; tohle řešení je v podstatě jen jeden pant uprostřed. Výsledek není špatný, ale trochu to drhne, takže tam musím dát ještě něco jako "ložisko".

A malý model mi nakonec pomohl odhalit ještě jednu záludnost, která mi v návalu nadšení nedošla - čím výš jsou křídla nad těžištěm trupu, tím lepší je příčná stabilita. A já je mám na velkém modelu zhruba na úrovni těžistě a na malém dokonce pod těžištěm...

Zmenšený model
Zmenšený model