Starší nože (směs)

nůž Lauri Mikov Hotovo 17.4.2015
thumbnail

Nože, které jsem pořádně nedokumentoval při výrobě, takže nevydají na samostatný článek.


20.8.2006

Mikov "Habr"

Délka čepele: asi 80 mm
Dokončeno: 2006

Úplně první nůž, který jsem dokončil bez cizí pomoci. Dělal jsem ho jako dárek pro svou tehdy ještě přítelkyni (dnes manželku) a víceméně jsem kopíroval svůj první nůž (taky ho sem časem dám). Čepel jsem vzal z nově koupeného Mikov nože s plastovou rukojetí. Je to nerez a tvrdost snad ani nechci vědět, protože co vím, je střídavě tupý a tupější.

Rukojeť je z habrového dřeva z polomu na severním svahu vrchu Děd nad Berounem (kdybyste takovou dálku táhli na hřbetě 10kg dřeva, taky to nezapomenete...) a je celá dělaná ručně, tj. dláty, pilníky a šmirgly, žádná bruska.

Rukojeť je trochu moc masivní, což je dané nedostatečným počátečním obráním pořízem a následnou silnou neochotou ručně zužovat něco tak tvrdého, jako je habr.

Mikov "Habr"
Mikov "Habr"
Mikov "Habr"
Mikov "Habr"

20.11.2007

Mikov "Bříza"

Délka čepele: asi 100 mm
Dokončeno: 2007 (originál zřejmě z 80. let)

Původně dost zašlý a otlučený nůž s lehce se rozpadající rukojetí z umělohmotného "parohu", původní záštita a hlavice z masiv. hliníku.

Do řapu čepele jsem vybrousil zářez, připojil k němu vypilovaný šroub a sestavil rukojeť ve stylu Bowie knajfu (vrstvy stažené šroubem).

Záštita a hlavice jsou z březového dřeva, zbytek z březové kůry (měl jsem štestí a našel jsem padlou břízu s hodně tlustou kůrou).

Mikov "Bříza"
Mikov "Bříza"
(pokus o) Woodcraft na čepeli vyleptaný elektrolýzou
Pouzdro - jádro z PET lahve, zbytek z odřezků kůže

20.9.2013

Lauri Hiking

Délka čepele: 180 mm
Dokončeno: 9/2013

Dlouhý zabiják z uhlíkové oceli. U sebe bych ho asi nenosil, ale jako nůž na chleba, který vydrží nabroušený 1-2 generace, proč ne?

Rukojeť je ze švestkového dřeva, ořechu tagua a červeného fíbru 1,5 mm, záštita z alpaky 1,5 mm. Celé je to slepené epoxidem, nahrubo vybroušené na pásové brusce a pak dohladka šmirglem.

Ořech tagua mi málem způsobil infarkt, protože jsem se probrousil až do puklin, které skrýval ve svém nitru; nakonec jsem je aspoň zakitoval epoxidem a pilinami, aby k řapu čepele nemohla vlhkost. Trochu mě uklidňuje jenom to, že na moje vzteklé skuhrání všichni odpovídají, že mysleli, že to tam je schválně...

Lauri Hiking
Lauri Hiking

10.6.2014

"Lidl knife" Crivit

Délka čepele: asi 50 mm
Dokončeno: 5/2014

Za 99 korun v Lidlu, no nekupte to :-D
Nerezová čepel, kupodivu i správně nabroušená, dřevěná rukojeť, pojistka čepele a v ceně bylo i pouzdro, kterému po asi 4. rozepnutí začal upadávat sucháč.

Nakonec jediným problémem byla pojistka, která jistila nůž nejen v otevřeném stavu, ale i v zavřeném. Nůž se tak nedal otevřít jednou rukou a i při otvírání obouruč byl kumšt se neškrábnout hrotem. Tento problém ovšem hravě vyřešila pásová bruska.

"Lidl knife" Crivit
"Lidl knife" Crivit
"Lidl knife" Crivit
Detail zubů pojistky

23.8.2015

Kuchyňský nůž "Teploměr"

Délka čepele: 100 mm
Dokončeno: 8/2015 (orig. mnohem starší)

Nedávno se nám rozsypal prastarý nůž značky Sandrik (neplést se švédským Sandvikem, Sandrik je slovenský). Je to kuchyňák vzor "teploměr" - obroušený tak, že už není poznat, jaký měl původně tvar, ale zato se vejde mezi žebra.

Nová rukojeť je z akátového dřeva, skoro celá dělaná ručně pilou a pilníkem (až nakonec dorovnaná na brusce). Čepel je epoxidem zalepená v zářezu a zajištěná dvěma čepy z obyčejných kuchyňských špejlí (měly tam jít měděné čepy, ale špejle mi přišly jako zajímavější nápad). Rukojeť je vyhlazená jen nahrubo smirkem hrubosti P100 a důkladně napuštěná fermeží (čímž bohužel zanikl barevný kontrast mezi špejlemi a akátem).

Hrubý tvar
Konečný tvar
Ještě srazit hrany...
... a napustit fermeží