Házecí nože

nůž Hotovo 17.4.2015
thumbnail

Vždycky mě fascinovalo házení nožem a než mi došlo, že není dobrý nápad trénovat s normálními noži, pár jsem jich poškodil.

Pak jsem si koupil speciální házecí nože a zjistil jsem, že to není tak snadné, jak jsem si myslel.

Nakonec jsem si nastudoval výbornou knížku "Vrhání nožů" od Davida Špidlera (budoshop.eu) a usoudil jsem, že moje neúspěchy možná nejsou jen v rukách, ale i v nevhodných nožích. Takže jsem se s chutí vrhl na výrobu vlastních.

Házecí nože by měly mít jednoduchý tvar, aby se daly snadno vypustit při hodu z ruky, neměly by mít ostří (jen naznačené "nepravé"), abyste nakonec nedopadli hůř než cíl, a měly by být z měkké oceli nebo rovnou ze železa - pak se při špatném dopadu nezlomí, ale jen ohnou.

Navíc platí, že čím je nůž těžší, tím pravidelněji letí, má stabilnější rotaci a nenechá se vychýlit větrem.

Jako terč je dobré použít nějaká stará prkna, u kterých nevadí, že z nich po několika (desítkách) úspěšných zásahů budou třísky na podpal.


6.5.2015

Výroba

Své první nože jsem vyřezal rozbrusem a vybrousil na pásovce z železného (nebo ocelového) profilu o průřezu 20x4 mm. Jsou 2 (pak mi došel profil), dlouhé asi 190 mm a váží kolem 120 g. Létají parádně, jen kvůli své hmotnosti (a tím průbojnosti) mají velkou spotřebu terčů.

Ze zbytku materiálu jsem si udělal takovou rádoby-hvězdici, ale ta létá opravdu blbě (je moc krátká).

Jedno ostří hotové
Hotový nůž
Zásah
Hvězdice
Tohle býval ocelový profil...

6.5.2015

Nerezák

Studie na téma "snadno ukrytelný malý nůž" z tenkého nerezového plechu. Nikoho bych tím asi nezabil (váží pár gramů a není moc ostrý), ale házet se s ním nakonec dá lépe než ho používat kontaktně, proto jsem ho zařadil sem.

Nerezák

6.5.2015

Házení

Všechny nože zaseklé v terči
Spotřeba terčů je bohužel nemalá